Här hittar du några av våra vanligaste floskler i svenska språket. Funderar över vad de egentligen försöker att säga. De flesta har sin grund i politiken eller inom jobbsammanhang, till exempel arbetsintervjuer. Har du någonsin suttit på en sådan har du garanterat hört både en och flera floskler.
Vanliga floskler
- ” Livet går vidare” – Ja det vet ju alla att det gör, i det här sammanhanget försöker personen släta över något som har hänt.
- ”Vi strävar alltid efter att se helheten” – En välkänd floskel som försöker försäkra någon om att vi tänker på allt.
- ”Vi kämpar för en bättre framtid” – Kommer gärna hand i hand med ovanstående floskel och med samma innebörd. Det intressanta hade ju dock varit att veta på vilket sätt det här visar sig? Utan en förklaring säger det ytterst lite.
- ”I min värld…” – Så vitt de flesta av oss vet så lever vi väl alla i samma värld.
- ”Värdegrund” – Ett populärt ord såväl inom politiken som inom olika företag. Än en gång, utan förklaring om vad värdegrunden faktiskt är så faller det här ordet alltid väldigt platt.
- ”Stresstålig” – Alla vill anställa en stresstålig människa, och alla arbetssökande verkar vara experter på just detta. Men hur många kan förklara vad det egentligen innebär för dem?
- ”Vision” – Det är inget fel med att använda ordet, men när det används utan att gå djupare in på vad visionen i fråga faktiskt innebär, så är ordet inget annat än en floskel.
- ”Bollen är rund” – Ja det är den, vad försöker vi egentligen säga här?
- ”Vi vill allas bästa” – Det vill de flesta människorna, men få är beredda att redovisa vad de är villiga att göra eller offra för detta.
- ”Personalen är företagets viktigaste resurs” – Mycket intetsägande och självklar floskel som de flesta personalansvariga tyvärr slänger sig med alldeles för ofta.